Ce fac dacă pisica mea are vărsături?
Toate pisicile vor voma din când în când, dar o este concepție greșită comunăn faptul că vărsăturile sunt un comportament normal pentru pisici. Dacă pisica ta vomită mai mult de o dată pe săptămână, sau chiar în mod constant la fiecare câteva săptămâni, ar trebui să mergi la medicul veterinar. Vărsăturile frecvente sau repetate nu sunt un comportament normal pentru nicio pisică.
Pisicile pot avea dureri de stomac din mai multe motive. Dacă pisica ta varsă des, programează o întâlnire cu medicul veterinar pentru a afla cauza de bază. Pisica ta poate să-și regurgiteze mâncarea, să tușească sau să aibă o reacție la ceva ce a mâncat. Este important să fii cu ochii pe ea și să te asiguri că nu aa intrat în contact cu o substanță toxică sau că nu are ceva înfipt în gât.
De ce vomită pisicile?
Pisicile pot voma chiar și atunci când nu sunt bolnave. Dacă pisica ta vomită imediat după ce a mâncat, este posibil să mănânce prea mult sau prea repede. S-ar putea să reacționeze la o schimbare în dieta lor sau ar putea să fi mâncat ceva ce nu ar trebui să mănânce, cum ar fi un elastic sau o bucată de sfoară.
De vină ar putea fi și ghemulețele de păr. Pisicile cu păr lung sau pisicile care se îngrijesc adesea pot rămâne cu aceste gheme de păr blocate în stomac. Este în regulă ca pisica ta să scoată afară un ghem de păr în fiecare săptămână sau două pentru a evita blocajele în intestine. Totuși, trecerea ghemelor de păr nu ar trebui să fie dureroasă pentru pisica ta. Pentru a fi mai ușor, poți să periezi blana pisicii în mod regulat sau să le oferi suplimente fără prescripție medicală.
Alte afecțiuni mai grave care vă pot determina pisica să verse includ:
- Corpuri străine în tractul lor digestiv
- Alergii la mancare
- Otrăvire
- Paraziți intestinali
- Boli inflamatorii intestinale
- Diabet
- Hipertiroidism
- Boală de rinichi
- Cancer
Aceste afecțiuni pot pune viața în pericol, dar detectarea și tratamentul precoce vă pot ajuta pisica să trăiască o viață lungă și sănătoasă.
Semne pe care să le cauți la pisica ta
Veterinarul tău îți va cere un istoric complet al sănătății și comportamentului pisicii. Înainte de a-l vizita, vei dori să cercetezi dacă pisica are următoarele reacții:
- Letargie sau depresie
- Schimbarea apetitului sau a obiceiurilor alimentare
- Pierdere în greutate
- Sânge în vărsăturile ei
- Durere în abdomen (dacă reacționează dur când o atingi)
- Frecvența vărsăturilor
- Schimbarea dietei
- Accesul la plante sau alte alimente sau substanțe
- Dacă alte pisici sau animale sunt afectate în gospodăria voastr[
Acest lucru va ajuta medicul veterinar să determine dacă pisica are nevoie de mai multe teste sau analize de sânge.
Cum să știi că pisica ta vomită
Pisica ta poate simți greață înainte de a vomita. Poate fi neliniștită, să saliveze sau să înghită în mod repetat. Vărsăturile începe cu contracții intense ale mușchilor abdominali ai pisicii. Apoi expulzează ceea ce au în stomac sau în gât.
Tusea la pisici poate arăta similar cu vomitatul. Când o pisică tușește, ea se ghemuiește pe toate cele patru picioare și își va întinde gâtul. Apoi tușește spumă, pe care ar putea-o înghiți din nou imediat.
Există, de asemenea, o diferență între regurgitare și vărsături. Regurgitarea necesită mai puțin efort din parte pisicii și, de obicei, nu implică contracții abdominale. Regurgitarea apare adesea imediat după mâncare sau băutură și poate fi un semn al unei probleme la esofagul pisicii.
Arătând medicului veterinar un videoclip cu vărsăturile pisicii, îl poate ajuta să facă diferența între vărsături, tuse și regurgitare.
Tratează-ți pisica atunci când vomită
Dacă pisica ta vărsă din cauza bilelor de păr, încearcă să-i schimbi hrana.
Dacă pisica ta vomită pentru că mănâncă în exces, poate fi necesar să monitorizezi și să schimbi cantitatea de mâncare pe care i-o dai. Poți cumpăra un castron care să-ți facă pisica să lucreze pentru hrană și să mănânce mai încet. De asemenea, poți încerca să oferi pisicii tale porții mai mici mai des pe parcursul zilei.
Cu toate acestea, dacă pisica ta vomită de mai multe ori pe zi sau de mai multe zile la rând, poate avea o altă problemă de sănătate care trebuie tratată de un veterinar. Veterinarul va efectua teste pentru a identifica afecțiunea de bază și vă poate prescrie medicamente pentru a o trata.
Prevenția vărsăturilor la pisici
Pisicile sunt creaturi curioase și pot intra accidental în lucruri care le îmbolnăvesc. Cel mai bine este să nu lași la îndemâna pisicii plantele toxice, medicamentele umane, firele sau sfoara, ciocolata sau alte obiecte mici. Ele pot mânca sau înghiți aceste articole și pot provoca complicații digestive.
Dacă pisica ta vărsă frecvent, vei dori ca medicul veterinar să diagnosticheze cauzele care stau la baza acestui lucru. Cel mai bine este să nu eziți deloc să duci pisica la veterinar dacă bănuiești că este bolnavă.